Bumblefoot

  • 3Minutes
  • 461Woorden

Bumblefoot (Ulceratieve pododermatitis) is de Engelse benaming voor een bacteriële infectie die op de poten van (vooral) huisdieren voorkomt. Bij pluimvee zien we het vaak bij (zwaardere) kippen en eenden.

bumblefoot-kipBesmetting en gevolgen van Bumblefoot

Doordat de kippen en eenden vaak in een verblijf gehouden worden met een harde, scherpe ondergrond kunnen er wondjes onder de poten ontstaan. Deze wondjes zijn zeer gevoelig voor infectie van de Staphylococcus aureus bacterie. Na besmetting krijgen de kippen/eenden een zgn. Bumblefoot.
Deze bacterie komt ook veel bij mensen voor; vooral op de huid en in de neus. De bacterie veroorzaakt normaal geen ziekte. Bumblefoot is een gewrichtsontsteking.

Het gevolg van de infectie zijn opgezwollen poten. Als eerste zal de kip mank lopen en in een gevorderd stadium de poot helemaal niet meer gebruiken. Hoe langer men wacht met het behandelen van de geïnfecteerde poot hoe permanenter de schade zal blijven.

Symptomen van Bumblefoot

Bumblefoot kun je herkennen aan een dikkere, opgezwollen poot of poten. Later zal de kip mank lopen of de poot ingetrokken houden om zo de pijn te verzachten. Als je naar de poot kijkt zie je op de zwelling vaak een een pit of korst.

Bumblefoot voorkomen

Het voorkomen van bumblefoot is niet heel moeilijk. Zorg dat de ondergrond van het kippenhok zacht is of bestaat uit delen waar de kippen zich niet aan kunnen verwonden. Laat de kippen niet op stoeptegels/beton lopen maar op beukensnippers of aarde/zand. De zitstok kun je het beste afronden zodat ook hier geen scherpe delen aan zitten.

Bumblefoot behandelenbumblefoot-kippenpoot

Voordat je met een infectie te maken hebt, is er eerst een wondje. Heb je alleen een wondje gezien maar hebben de kippen nog geen last van Bumblefoot zorg er dan voor dat je de wond schoonmaakt en eventueel behandelt met een spray tegen verdere infecties (zoals: Ropapoultry wondspray). Daarna verbind je de wond met een verbandje.

Het behandelen van Bumblefoot is lastig en kun je het beste aan de dierenarts overlaten. Deze kan de besmetting openmaken om het pus er uit te laten lopen. De wond wordt daarna behandeld met antibiotica. Als je het per se toch zelf wilt uitvoeren, kan wellicht het onderstaande gedaan worden.

  1. Stop de poot dagelijks in een bak met sodawater en laat enige tijd weken.
  2. Ontsmet de poot met Dettol of TeaTree Oil.
  3. Smeer vervolgens groene leem of Sperti (aambeienzalf) op de poot.
  4. Verbind dit en herhaal het de volgende dag weer.

Het kan zijn dat deze behandeling lang duurt en het is ook niet wetenschappelijk bewezen, maar bij sommige mensen werkt het wel. Dringend advies blijft echter dit niet zelf te doen en echt aan de dierenarts over te laten!

Middelen tegen Bumblefoot

Groene Leem, Sperti (aambeienzalf), antibiotica (verkrijgbaar bij de dierenarts)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen